NKS har som formål å bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig innsats innenfor helse- og sosial- området, med spesielt fokus på kvinner.
Foreningen startet sitt foregangsarbeid i Norge i 1896. Grunnlegger Fredrikke Marie Qvam var en ildsjel av de sjeldne og en meget dyktig organisator. Hun sørget for at foreningen ble stiftet på formelt riktig vis – altså med en mann i et styrende verv. Uten dette var forenings-dannelse ulovlig for kvinner på den tiden. I tillegg sikret det nødvendig respekt og anseelse at HKH Dronning Maud ble foreningens høye beskytter. Stemmerett for kvinner ble en av kampsakene hvor Fredrikke sammen med Gina Krogh og foreningens mange flotte kvinner virkelig utrettet mirakler – på et tidspunkt hvor det var helt avgjørende. I dag tar vi stemmeretten for gitt. Allerede i 1898 startet foreningen landets første sykepleierutdanning. I 1903 åpnet de Norges første tuberkulosehjem, i 1914 fulgte helsestasjons-virksomhet for mor og barn. I tillegg ble det produsert sanitetsmateriell i forhold til krig. Sistnevnte arbeid ble videreført i 1940 med utvikling av lager for sanitetsmateriell.
I 1916 ble Kreftfondet opprettet og i 1938 Nordens første spesialsykehus for revmatikere. Foreningens aktivitet favner bredt og har hele tiden søkt å bidra og være veiviser der det manglet oppmerksomhet og tilbud fra det offentlige eller private.
Av viktige bidrag kan nevnes:
Verdens første sykehotell, landets første hjelpepleierskole, Nordens første hjem for MS-pasienter, Norges første ungdomspsykiatrisk behandlingshjem, stifter av Osteoporoseforening (NOF), etablering av Kløverinstitusjoner AS for å samkjøre egne virksomheter. Det er opprettet nasjonalt nettverk for veiledningssentre for pårørende til rusavhengige. Fokus på viktige saker i tiden har gitt møteplassene – NKS dagene, Kvinnehelsedagene, Stopp Vold mot kvinner.