NKS har som formål å bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig innsats innenfor helse- og sosial- området, med spesielt fokus på kvinner.

Foreningen startet sitt foregangsarbeid i Norge i 1896. Grunnlegger Fredrikke Marie Qvam var en ildsjel av de sjeldne og en meget dyktig organisator. Hun sørget for at foreningen ble stiftet på formelt riktig vis – altså med en mann i et styrende verv. Uten dette var forenings-dannelse ulovlig for kvinner på den tiden. I tillegg sikret det nødvendig respekt og anseelse at HKH Dronning Maud ble foreningens høye beskytter. Stemmerett for kvinner ble en av kampsakene hvor Fredrikke sammen med Gina Krogh og foreningens mange flotte kvinner virkelig utrettet mirakler – på et tidspunkt hvor det var helt avgjørende. I dag tar vi stemmeretten for gitt. Allerede i 1898 startet foreningen landets første sykepleierutdanning. I 1903 åpnet de Norges første tuberkulosehjem, i 1914 fulgte helsestasjons-virksomhet for mor og barn. I tillegg ble det produsert sanitetsmateriell i forhold til krig. Sistnevnte arbeid ble videreført i 1940 med utvikling av lager for sanitetsmateriell.

I 1916 ble Kreftfondet opprettet og i 1938 Nordens første spesialsykehus for revmatikere. Foreningens aktivitet favner bredt og har hele tiden søkt å bidra og være veiviser der det manglet oppmerksomhet og tilbud fra det offentlige eller private.

Av viktige bidrag kan nevnes:
Verdens første sykehotell, landets første hjelpepleierskole, Nordens første hjem for MS-pasienter, Norges første ungdomspsykiatrisk behandlingshjem, stifter av Osteoporoseforening (NOF), etablering av Kløverinstitusjoner AS for å samkjøre egne virksomheter. Det er opprettet nasjonalt nettverk for veiledningssentre for pårørende til rusavhengige. Fokus på viktige saker i tiden har gitt møteplassene – NKS dagene, Kvinnehelsedagene, Stopp Vold mot kvinner.

Fra oppstarten i 1896 har Sanitetskvinnene gjort utrolig mye for å utvikle velferdssamfunnet vårt. De har utdannet sykepleiere, drevet helsestasjoner for mor og barn, bidratt til forskning og kunnskapsformidling. Blant annet tuberkulose, kreft, revmatisme og benskjørhet er satt skikkelig på dagsorden. Det samme gjelder kampen for å gi unge rusavhengige et godt liv, stoppe vold mot kvinner, motstå skjønnhetstyranniet og sikre god integrering. WHAE er vår Etiopiske tvilling-organisasjon. NKS Trondhjem Sanitetsforening er fadderforening for en tilsvarende forening i Etiopia sammen med Orkdal Sanitetsforening.

Mest av alt ønsker vi at DU – ja nettopp DU – skal bli med på laget – bli en av oss – og utgjøre en forskjell for noen som trenger det. Vi klarer ikke å være der for alle, men er vi flere, kan vi være der for mange flere.

Vi ser at det er så mange som ønsker å hjelpe andre, men ofte vet man ikke helt hvor man skal begynne.

Vi forteller gjerne mer om det vi arbeider med og for!! Du kan bli et aktivt medlem og arbeide med en av de sakene du brenner for, eller du kan være passiv når det passer best for din situasjon.

Alle som er eller har lyst til å bli Sanitetskvinne vil få oppleve hvor mye man får igjen når man gir. Vi gleder oss til å høre fra deg. Velkommen!

Fredrikke Marie Qvam

grunnlegger av NKS var en ildsjel av de sjeldne og en meget dyktig organisator.

Trondhjem Sanitetsforening ble stiftet 10. november, 1896 og fikk hele 200 medlemmer med det samme. Innbyderene til foreningen kom fra alle samfunnsklasser og begge politiske partier. Foreningens første formann ble Elisabeth Wexelsen Jahn som fra første stund var så engasjert i foreningen at den kom til å fylle hennes liv.

Har du lyst til å bli en av oss?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*
*